Återta makten över förskolans utemiljö

19.03.2025

Utemiljön vid förskolan är en avgörande faktor för barns utveckling och hälsa. Den erbjuder en unik möjlighet för hållbart lärande i samspel med naturen. Tyvärr hindras ofta denna potential av säkerhetsrutiner som begränsar personalens möjligheter att skapa inspirerande och utvecklande miljöer.

Praxis kring säkerhet i barns lekmiljöer är ofta bristande och bidrar till att personalen i förskolan inte kan utveckla miljön så som de skulle önska för att stimulera barns lärande och utveckling. Känner du igen det? Ofta elimineras värden för barns lek och utveckling, utan att personalen känner att det skulle vara en nödvändig åtgärd.

Sedan jag började arbeta med skolgårdsutveckling 2008 har detta varit en ständigt återkommande fråga och jag sökte mig till Storbritannien för att hitta svar och hittade metoden Risk/Benefit Assessment - managing risk in play provision. Jag har sedan på olika sätt arbetat för att implementera metoden i olika kommuner och bidragit med utbildning till förskolor, skolor och andra organisationer som vill kunna erbjuda barn rika och stimulerande lekmiljöer.

Nu har jag utvecklat en digital utbildning, "Utemiljö i förskolan", som hjälper er att hantera dessa utmaningar. Jag säger inte att det kommer gå över en natt eller ens över ett år, utan det här arbetet kräver en hel del målmedvetenhet. Jag minns att jag ständigt sa till Hammarö kommun när jag arbetade med dem att det tar 7 år att ändra en kultur. Det var 2019. Nu förra veckan antog de riktlinjer för balanserad riskbedömning i bildningsnämnden och de arbetar fortsatt med utbildning av personal. De har också utvecklat ett digitalt verktyg för balanserade riskbedömningar. Det här gör mig så fantastiskt glad.

Med min utbildning "Utemiljö i förskolan" hjälper jag er att återta makten över förskolans utemiljö. Under de senaste månaderna har jag uppdaterat utbildningen med den allra senaste forskningen och nytt material. Jag har också planerat 15 lärtillfällen som en processledare, utsedd av förskolan, kan genomföra med personalen. Processledaren får stöd av mig genom hela processen, och jag hjälper till att identifiera och utveckla utemiljöns potential.

Utbildningens moduler:

  • Hållbar utveckling: Utforska hur ni kan stärka relationen mellan barn och natur genom att förstå ekosystemtjänster och resiliens.
  • Lek & kreativitet: Lär er att skapa lekmiljöer som främjar barnens motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling.
  • Balanserad riskbedömning: Få verktyg för att skapa säkra och utvecklande lekmiljöer genom att stödja barns egna riskbedömningar.

Utbildningen är ett samarbete med Omsorgsförlaget och kan anpassas till en hel termin eller ett helt år, med tillgång till materialet i två år. Målet är att bidra till verksamhetsutveckling och ge er kraft och mod att arbeta för barnets bästa i utemiljön. Processledaren får ett kursintyg och förskolan ett diplom, men framför allt får ni en gemensam syn på utemiljön och en tydlig plan för utveckling.

Tillsammans kan vi skapa en inspirerande och säker utemiljö som främjar barns utveckling och lärande. 🌟

PS. 2019 introducerade jag metoderna för balanserad riskbedömning i Hammarö kommun. Alla rektorer, fastighetsförvaltare och personal på förskolor utbildades, och nyligen antog bildningsnämnden riktlinjer för att främja barns rätt till kreativa och tillgängliga utemiljöer. Läs mer här: https://lnkd.in/dpzzvSF9